Missa inte

Tävla i Nose Work

Det finns fyra olika tävlingsklasser i Nose Work, NW1, NW2, NW3 och Elit. Det finns fyra olika moment i varje klass (*). Samtliga sökmoment genomförs på tid.

  • Behållarsök
  • Inomhussök
  • Utomhussök
  • Fordonssök

Alla tävlingar innehåller fyra sökmoment (*). En tävling kan bestå antingen ett sök av varje sort, då heter det Tävling Samliga Moment (TSM) eller också kan tävlingen bestå av fyra sök av samma sort, då heter tävlingsformen Tävling Enskilt Moment (TEM). En TEM-tävling kan tex innehålla fyra olika behållarsök. Det aktuella momentet står i tävlingens beskrivning när man anmäler sig.

I NW1 söker hunden efter en doft och en doftgömma i samtliga moment. I högre klasser tillkommer ytterligare dofter och antal doftgömmor.

Inför varje ny doft som hunden ska söka efter genomförs ett så kallat doftprov. Läs här om doftprov.

Innan du anmäler dig till tävling ska du ha läst igenom tävlingsreglerna. Du hittar reglerna i filarkivet.

I filarkivet hittar du även handboken Dags att börja tävla som är jättebra att läsa innan du åker på tävling.

(*) Gäller ej Elit-klass.

På tävlingen

På själva tävlingsdagen går du en banvandring tillsammans övriga tävlande. Banvandringen genomförs tillsammans med domaren och den sker utan hund. Syftet med banvandringen är att få en bild av de olika sökområdena samt få information om var du väntar på din tur, var du ska gå in och var du ska gå ut. Under banvandringen går även domaren och arrangören igenom säkerhetsaspekter och övergripande information om tävlingen.

Under tävlingsdagen kommer du att spendera mestadels av tiden med att vänta på din tur att söka. Det betyder att det är bra att hitta en plats där du och din hund kan slappna av.

När din tur att söka närmar sig får du ta plats avskilt från de andra tävlande i ett väntområdet som ligger en bit bort från de övriga deltagarna. Därefter ropas ni in i tävlingsområdet av en funktionär. Sedan är det dags att söka rätt på doften!

När du tror att hunden hittat den så signalerar du tydligt ”markerat” till domaren. När du sagt ”markerat” stoppas tiden.  Om domaren bekräftar att det är rätt får du belöna din hund på väg ut från sökområdet.

En tävling tar nästan hela dagen och innebär att ekipagen flyttar sig mellan olika sökområden, vilket betyder att du och din hund ibland behöver transportera er längre sträckor. I kallelsen till tävling bör tillgänglighet och  framkomlighet framgår. Du kan alltid kontakt arrangören om du har frågor kring tävlingsområdet.

Under tävling är det ditt ansvar att hålla avstånd till andra hundar (minst 2 meter).  Detta gäller samtliga hundar.