Missa inte

Nose Work

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Sporten kräver varken avancerad eller kostsam utrustning. Istället är det en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

nw-labbe-my-dog-copy

En sport inspirerad av specialsök

Nose Work är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundekipage möter i sitt dagliga arbete inom till exempel tullen och polisen. Nose Work grundades i USA av tre professionella specialsökstränare. Deras målsättning var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans genom sökarbete. Nose Work använder sig av verklighetstrogna sökmiljöer och kan genomföras i princip var som helst. I USA har sporten snabbt blivit populär och officiella tävlingar anordnas regelbundet av organisationen National Association of Canine Scent Work (NACSAW). NASCW har utformad ett regelverk där samtliga moment och principer för poängsättning framgår. Mer information finns på NACSW hemsida (www.nacsw.net). Där finns även instruktiva filmer som visar hur de olika momenten går till.  Våra svenska regler hittar du här.

inwdhundia-sok4

Information gällande analys av hydrolat

Under våren 2017 skickade Svenska Nose Work Klubben fem flaskor med hydrolat för kemisk analys meden metod som kallas gas chromatography – mass spectromentry (GC-MS). Flaskorna kom från olika återförsäljare. Syftet med analysen var att se om det gick att få svar på följande frågeställningar. läs mer
analys-hydrolat-till-hemsidan

hydrolat-analys-ptill-hemsidan-1