Hur många olika tävlingstyper kan man tävla i?
Svar: Det finns fem typer av tävlingstyper
- TEM* – Behållare – 4 sök
- TEM* – Inomhus – 4 sök
- TEM* – Utomhus – 4 sök
- TEM* – Fordon – 4 sök
- TSM** – behållare, inomhus, utomhus, fordon – 4 sök
* TEM = enskilt moment, fyra sök av samma moment
**TSM = tävling i samtliga moment, alla fyra moment ingår
Varje tävlingstyp består av tre klasser, NW1, NW2 och NW3.
Varför behövs ett doftprov innan man får tävla?
Svar: Doftprovet är till för att säkerställa att hunden kan doften samt att föraren kan läsa sin hund innan de ger sig ut på tävlingsbanan.
Min hund går på smärtstillande medicin. Tillåts jag genomföra doftprov och tävla?
Svar: Svenska Nose Work klubben följer SKKs föreskrifter gällande dopning. I de fall en hund går på behandling eller får medicin som finns med i listan över otillåtna medel så måste man ansöka om dispens hos SKK innan man tillåts genomföra doftprov eller tävla. Du hittar Nationellt dopingreglemente för hund på SKK.se
Får hanhundar får ha kisskydd på sig på tävling?
Svar: Ja. Om hunden kissar under sök tilldelas den fel för detta även fast den har kisskydd på sig.
Hur kontrolleras att deltagare följer regeln med koppellängd max 2 m på tävlingsområdet ?
Svar: Föraren är skyldig att känna till och följa de regler som utfärdats och arrangören har ansvaret att påtala om någon har ett ”för” långt koppel, ex spårlina eller dylikt.
Hur nära måste en hund vara en doftgömma för att få rätt när man meddelar ”markerat” till domaren?
Svar: I klass 1 så ska doftgömman placeras på sådant sätt att hunden, oavsett storlek ska kunna ta sig fram till doftgömman. I klass 2 & 3 så kan gömman placeras på sådant sätt att hunden inte kan ta sig hela vägen fram till doftkällan. Det är alltid domaren som avgör om hunden är tillräckligt nära för att få poäng för aktuell doftgömma.
Tilldöms jag fel om hunden lägger upp tassarna på lacken på en personbil under fordonssöket?
Svar: Ja, hunden tilldöms ett kategori 1 fel om den nuddar lacken med tassen/tassarna. Hunden får dock lägga tassarna på däcken. På andra typer av fordon så kan domaren välja att inte tilldöma fel om hunden lägger upp tassarna på fordonet. Exempel på ett sådant fordon skulle kunna vara ett släp, traktor eller lastbil. Domaren ska meddela vad som gäller under en banvandring.
Vad menas med ”korrigering” under kategori 1 fel?
Svar. Domaren bedömer om det är en korrigering för att ekipaget ska tilldömas ett fel. Det skulle t.ex. kunna vara att föraren säger ”Nej!” till sin hund eller rycker i kopplet.
Tilldöms jag fel om jag drar ner hunden i kopplet under ett fordonsssök om den är på väg att lägga upp tassarna på en bil?
Svar: Ja, om domaren bedömer det som en korrigering.
I regelverket står det att det enbart får förekomma fasta halsband eller sele i sökområdet. Är det tillåtet att jag använder ett halvstryp/stryp halsband på tävlingsområdet i mellan mina sök?
Svar: Ja. Men när hunden söker ska den ha fast halsband eller sele som inte drar åt.
Hur anmäler jag mig till en tävling?
Svar: Du anmäler dig till tävling via SNWK:s tävlingssystem snwktavling.se. Du hittar tävlingen i Kalendern, där kan du filtrera på officiella- och inofficiella tävlingar och den klass du tävlar i. När anmälan öppnar loggar du in till ditt tävlingskonto och anmäler dig.
Jag har skrivit fel information på mitt konto i SNWK Tävling – hur ändrar jag så att det blir rätt?
Svar: När du loggat in på ditt tävlingskonto så finns en FAQ Support inne under fliken ”Mina sidor”, där visas lösningen på de flesta problemen man stöter på inne i tävlingssystemet. Finns inte ditt svar där kan du skicka en fråga till IT-supporten via det formulär som finns på sidan.
Måste jag ha ett tävlingskonto för att anmäla mig till en tävling?
Svar: Alla som vill anmäla sig till tävling behöver ett tävlingskonto på snwktavling. Det är gratis att skapar ditt tävlingskonto och du gör det genom att klicka på menyvalet Mina sidor och sedan på länken ”Ansök om konto”.
Varför är det olika avgifter på tävlingar?
Svar: Det är arrangören av tävling som bestämmer avgiften.
Får jag tävla med kirurgiskt kastrerad hund?
Svar: Hanhund som kastrerats kirurgiskt medges generell dispens att delta vid prov, tävling eller beskrivning. Tik som kastrerats genom kontinuerlig medicinsk behandling eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, SBKs exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning.
Får jag tävla med kemiskt kastrerad hund?
Svar: Hanhund som kastrerats genom medicinsk behandling medges inte dispens för deltagande vid utställning, SBKs exteriörbeskrivning, prov, tävling eller beskrivning. Tik som kastrerats genom kontinuerlig medicinsk behandling eller kirurgisk behandling medges generell dispens för deltagande vid utställning, SBKs exteriörbeskrivning, prov, tävling och beskrivning.
Får jag tävla med blind eller döv hund?
Svar: En blind eller döv hund kan inte kategoriseras som en frisk hund, utan är sjuk eller skadad, och får då inte deltaga utifrån SKK:s dopingreglemente. Så om det är medfött eller förvärvat spelar tyvärr ingen roll. Tyvärr finns ingen möjlighet för dispens från SKK för blind eller döv hund.