Missa inte

INWD på Hundiagården

Internationella Nose Work Dagen

Med tanke på dagen,  20 augusti och INWD, var det skojtävlingar på Hundiagården. Och fika, tipspromenad och lotterier. Allt för att göra det till en bra tillställning och roa både tävlande och publik.

Det fanns möjlighet att stötta även för dem som inte tävlade. De kunde köpa ”slippa-tävla” biljetter för 50 kr.  Tex. jag är lite krasslig-biljett. Jag har ingen hund-biljett. Jag kom försent-biljett osv.
De tävlande fick själva välja vad tävlingen var värd men ingen fick betala mindre än 50 kr för att tävla.

Allt vi fick in den här dagen skulle gå till välgörenhet. Så vi lade upp förslag på hund organisationer på white board tavlan där besökarna kunde markera vilken de helst ville stödja. VOOV vann överlägset, så de 3000 kr som vi fick in går till VOOV!

Dagen började med Safari Nose Work. Inte Safari som i vilda djur i sökområden, utan safari som att åka bil (jaja, men det är ju nästan Safari på nåt sätt..). Dagen till ära hade vi två skickliga lotsar som guidade de tävlande runt banan. Lotsen åkte före i sin bil, den tävlande efter i sin bil. Och så stannade de på de olika sökområden som fanns. Totalt 5 sökområden var det. Det var ingen banvandring innan. Det skulle bli en överraskning för alla så endast lotsen guidade och berättade om sökområdet.

De som tävlade fick själva fylla i hur många gömmor deras hundar markerat. Lotsen förklarade området och tog tid, sen var det eget ansvar som gällde. Man fick 1 poäng för hittad gömma, men -2 poäng för varje gömma som var för mycket. Det hjälpte alltså inte att höfta till med någon extra och försöka fuska sig till vinst.

Alla gömmorna var lätta och placerade enligt klass 1. Men.. lite klurig och extra spännande ska ju en sån här dag vara, så områdena var stora! Och du fick bara 2 minuter på dig att söka. Det gjorde det hela lite extra nervöst, och sen dessutom åka bil mellan alla sök var ju annorlunda.  Starterna skedde så att när en lots kom in så stod nästa bil på väntjack och fick börja rulla. Ett jättebra flyt och lite lagom väntan så man han bli lite nervös också 🙂 Nervöst men jätteroligt tyckte alla som tävlade.

Sen var det dags för prova-på för dem som inte börjat med Nose Work ännu. Med tanke på hur roligt hundarna tyckte det var med godissök så anar jag att ännu fler fastnade för Nose Work.  Det var rena rivstarterna när hundarna kom på vad som gällde.

Och, som en extra bonus för dem som provade på och för dem som inte kunnat tävla eftersom de inte gjort doftprov så var det förstås godissök med eukalyptusdoft. 20 behållare av olika slag var utplacerade.  På 1 minut skulle man hitta så många godisar som möjligt. Här startade både helt gröna ekipage som rutinerade, det måste ju vara den bästa tävlingsgrenen helt klart! Hundarna kom snabbt på vad som gällde, speciellt de som nyss hade provat-på visst ju att det finns godis att finna.

Och så kom då dagens sista tävling. Avståndssök.  Förarna fick inte gå över en linje på golvet men området som skulle sökas var lite drygt 3 meter längre fram. Nu gällde de att få hundarna att söka trots att man själv inte kunde vara nära. Och, ännu värre, få dem att fortsätta efter att de fått sin belöning när de hittade rätt och föraren skulle springa tillbaka så de stod bakom linjen igen. Här blev det en knivskarp duell mellan Kajsa och Fina, och Pia och Flisan. Flisan lyckades till sist ta en gömma mer än Fina och Pia och Flisan vann.  Här var det stilarna många och olika, allt från steppdans i sidled, till springandes längs med linjen eller väldigt långa armar.  Två fötter på fel sida linjen och man var utesluten!  Men alla tävlande klarade det galant! Trots hund att hålla reda på hade de full koll på fötterna också. (otroligt!)

Under tiden var det tipspromenader, fika och lotterier.  Det blev ett 30-tal besökande, både nya och gamla i sporten.

inwdhundia-sok1
Första sökområdet i Safarisöket

inwdhundia-sok2
Sökområde två

inwdhundia-sok2
Sökområde tre

 

Lite olika stilar i avståndssöket

inwdhundia-avstand inwdhundia-kajsa
Ingrid Andersson hade koll på steppdansen! Tyvärr blev den inte med på bild men den var en klar 10-poängare.  Kajsa körde ”överhängs-varianten” vilket gjorde att hon tog sig till utslagsöken.

Och så godissöket, där det kunde ligga i trälåda, däck, korg, glassbytta eller kartong.

inwdhundia-godissok2
Maya söker, med dagmatte i kopplet. Matte, tillika dagens domare, Anna dömer och räknar hittade gömmor. Som tur är fanns stor publik, så det var inte risk för fusk 😉

En rolig dag med superduktiga medhjälpare som gjorde att det flöt på riktigt bra alltihopa. Nu hoppas vi att vi kan göra en lika bra repris nästa år! Safari Nose Work kanske ska ha en vandringspokal rent av, vem vet! ????

Pirkko Andersson
Hundiagården