Missa inte

Riktlinjer för länsmästerskap & svenska mästerskap i Nose Work

Länsmästerskap (LM)

Inledning

Länsmästerskap i Nose Work gick av stapeln för första gången 2018 i Värmland. Tanken bakom var att klubbar och aktörer skulle komma igång med mindre tävlingar och att sporten skulle spridas. Totalt blev det 12 st klubbar/aktörer som deltog.

SKK´s regler och riktlinjer som styr prov- och tävlingsverksamheten ska följas.

Förberedelser

Runt årsskiftet ska arrangerande klubb sprida information om kommande LM och under september månad ska LM arrangeras. Informationen ska innehålla vem som kan arrangera och hur klubben/aktören ska gå tillväga, vart uppgifterna ska skickas och vem som är värd för årets LM.

Deltagande

De som får delta på LM är hundklubbar/föreningar och privata aktörer som bedriver hundaktiviteter och innehar F-skattsedel i länet.

Kvalning

För att kvala in till LM så ska varje klubb/aktör ha en inofficiell Nose Work tävling i klass 1, SNWKs regelverk ska följas. Ekipagen som önska att delta ska vara hemmahörande i länet. Det är endast tillåtet att anmäla en förare/hund till uttagning. Bedömaren ska vara auktoriserad Nose Work DP-domare eller tävlingsdomare. De tävlande ska ha ett godkänt doftprov i eukalyptus. Ekipage som är uppflyttad till högre klass har rätt att delta.

Arrangerad klubb/aktör ska ansöka om en inofficiell tävling via SNWK, den ska hållas dold eftersom den inte är öppen för samtliga. Tävlingen ska hållas innan juni månads utgång. Minst tre ekipage måste delta för att kvalificeras till LM.

Samtliga tävlande resultat ska skickas in till inneståendes års aktör. LM arrangören ska kontrollera så att ingen förare eller hund deltagit på mer än en uttagning. Vinnaren från varje klubb/aktör går vidare till LM. Om någon inte kan delta på LM så går platsen vidare till det ekipaget som kom på andra plats osv. Det är det vinnande ekipaget som deltar och det är inte tillåtet att byta hund eller förare.

LM

Under september månad ska LM arrangeras. Arrangör för LM 2019 får varje län komma överens om. Arrangören ska ansöka om en inofficiell TSM1 hos SNWK. Då LM är för inkvalade ekipage så ska den vara dold på deras hemsida.

Minst tre ekipage måste delta för att kvalificeras till SM. Om det är något län som har för få deltagande för att arrangera LM, så kan de ansöka om dispens hos SNWK för att ha sin uttagning tillsammans med annat län.

Arrangören ska två månader innan ha informerat de tävlande var tävlingsplatsen kommer att vara, vilken datum och tid som de ska vara på plats, samt kostnad för deltagande (bestäms av arrangören). LM ska bedömas av en SNWK auktoriserad Nose Work domare. Doft ska bestå av eukalyptus, det kan förekomma 1-2 gömmor, antal gömmor ska anges vid banvandring. Svårighetsgrad ska vara klass 1 nivå, det får inte förekomma några klass 2 gömmor.

Priser, domarkostnader och övriga omkostnader står arrangören för, detta kan läggas in i deltagarpriset.

Priser

Det ska delas ut priser till de tre bästa ekipagen i samtliga moment samt i enskilda moment.

Överlämnande

Den klubb/aktör som årets vinnare representerar ska näst kommande år arrangera LM, därför är det viktigt att det lämnas över riktlinjer till den klubb/aktör. Inbjudan, PM och resultat från tävlingen ska även bifogas. om de inte har möjlighet till att hålla ett LM så går arrangemanget till tvåans klubb/aktör osv.

Svenska Mästerskap (SM)

Inledning

SM är en inofficiell tävling. SM i Nose Work arrangeras av SNWK varje år med start 2020. Det är SNWK´s styrelse som beslutar var och när SM ska hållas.

Deltagare

De som deltar på SM är det vinnande ekipaget från varje län i Sverige. Arrangören i varje län skickar in deltagarlistan på de ekipage som deltagit på LM till tavling@snwk.se senast den 31 oktober.

Om vinnande ekipaget från LM inte kan delta på SM så går platsen vidare till det ekipaget som kom på andra plats osv. Det är det vinnande ekipaget som deltar och det är inte tillåtet att byta hund eller förare.

Listan ska innehålla: Placering, förarens namn, personnr, mailadress, telefonnr. Hundens reg.namn, regnr/tävlinglicens, kön, födelsedatum, ras, samt mankhöjd vid ”ej stambokförd hos SKK”.

Senast den 1 december ska information kommit ut till de tävlande ekipagen.

Län

Blekinge

Dalarna

Gotland

Gävleborg

Halland

Jämtland

Jönköping

Kalmar

Kronoberg

Norrbotten

Skåne

Stockholm

Södermanland

Uppsala

Värmland

Västerbotten

Västernorrland

Västmanland

Västra Götaland

Örebro

Östergötland